IFOS: Συνεργάτες
Η EMVIS είναι μια μελετητική εταιρεία, που δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα των Υδατικών Πόρων και της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, μέσω μελετών και έρευνας. Η EMVIS έχει αναπτύξει καινοτόμα συστήματα πληροφοριών για τα υδάτινα συστήματα στην ενδοχώρα αξιοποιώντας μοντέλα πρόγνωσης έπειτα από την επιτυχή ανάμιξή της στον συντονισμό έργων έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ (PrimeWater, SPACE-O).
Συμμετοχή της EMVIS στο iFOS
H EMVIS βασίζεται στην τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει πάνω στην δημιουργία αντίστοιχων επιχειρησιακών πλατφόρμων, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής αυτής της τεχνογνωσίας από τα εσωτερικά στα παράκτια ύδατα. Εν προκειμένω η EMVIS καλείται να αναπτύξει μια πλατφόρμα που θα αξιοποιεί τις μετεωρολογικές προγνώσεις από άλλα μετεωρολογικά μοντέλα και συστήματα πρόγνωσης ωκεανών μεγάλης κλίμακας (π.χ. Copernicus Marine Services), ώστε να εισάγονται σε πραγματικό χρόνο οι οριακές συνθήκες της περιοχής μελέτης στα αριθμητικά μοντέλα προσομοίωσης κύματος και ροής, δίνοντας τελικά χρήσιμες πληροφορίες που αποσκοπούν στην βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης.
Οι ενέργειες προς την επίτευξη του ανωτέρου στόχου είναι οι ακόλουθες:
- Προγνώσεις που θα παραχθούν μέσω της προσομοίωσης θαλάσσιων υδροδυναμικών φαινομένων και της ποιότητας του νερού με τη βοήθεια τριδιάστατων αριθμητικών μοντέλων και μοντέλων μηχανικής μάθησης
- Ανάπτυξη επιχειρησιακού DSS για εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού νερού,
- Χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας για την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής, λειτουργικής και φιλικής προς το χρήστη πλατφόρμας, την αποθήκευση, τη διαχείριση και την ασφάλεια δεδομένων.
Η SYCHEM είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη και ενεργή εταιρεία κατασκευής εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού και ταυτόχρονα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μονάδων αφαλάτωσης και υπερδιήθησης στην Ελλάδα, για την τροφοδοσία διυλιστηρίων και άλλων υποδομών. Παράλληλα, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός νερού από αφαλάτωση στην Ελλάδα με την δυναμικότητα των μονάδων που λειτουργεί να ξεπερνά τα 30.000 m3/ημέρα.
Συμμετοχή της Sychem στο iFOS
Η Sychem συμμετέχει στο iFOS εκπροσωπώντας τον τομέα της βιομηχανίας αφαλάτωσης και θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα που διαθέτει ως διαχειριστής των μονάδων αφαλάτωσης και απαιτούνται για την ρύθμιση των αριθμητικών μοντέλων που θα χρησιμοποιηθούν για την προσομοίωση των παράκτιων υδάτων. Το έργο ενθαρρύνει τον από κοινού σχεδιασμό και την από κοινού αξιολόγηση καινοτόμων λύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης και για το σκοπό αυτό συμπεριλαμβάνει την SYCHEM από τα πρώτα στάδια της μελέτης έως την τελική αξιολόγηση των υπηρεσιών. Η SYCHEM διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και θα ηγηθεί των σεμιναρίων (workshops) που θα αφορούν τις μονάδες αφαλάτωσης. Τα workshops αναμένεται να διαμορφώσουν και να αξιολογήσουν την επιχειρησιακή πλατφόρμα iFOS. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει έρθει αντιμέτωπη με ζητήματα που αφορούν την ποιότητα του νερού που λαμβάνεται από την θάλασσα, σχετιζόμενα με το υδροδυναμικό καθεστώς στην περιοχή λήψης του νερού.
Το NTNU (Norwegian University of Science and Technology) είναι το Nορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. Το NTNU εξειδικεύεται στην επιστήμη και την τεχνολογία με μεγάλο ακαδημαϊκό εύρος σε στρατηγικούς τομείς έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της αειφορίας, του υδάτινου περιβάλλοντος και της υγείας. Το NTNU διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στους τομείς της θαλάσσιας ρύπανσης και του καθαρισμού των υδάτων, τομείς οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τους στόχους iFOS.
Συμμετοχή του NTNU στο iFOS
Το NTNU θα συμμετέχει μέσω του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, βοηθώντας στην αξιολόγηση της επιστημονικής βάσης και της ποιότητας των αριθμητικών μοντέλων παράκτιας υδροδυναμικής και ποιότητας του νερού, καθώς επίσης και στην αξιολόγηση της επιχειρησιακής πλατφόρμας προγνώσεων των παράκτιων υδάτων. Η συμμετοχή ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος διεθνούς αναγνώρισης διασφαλίζει την ποιότητα του ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην αξιοποίηση της επιστημονικής κατάρτισης του ακαδημαϊκού χώρου στις ανάγκες των σύγχρονων μονάδων αφαλάτωσης.